Het dossier Israël-Palestina staat garant voor politieke commotie. Dit keer ontstond er onrust over een besluit van Minister Kaag. Ze maakte de begrote steun van 13 miljoen Euro aan de VN-Vluchtelingenorganisatie UNRWA enkele weken eerder over. Zij deed dit op verzoek van de secretaris-generaal van de VN want UNRWA kampt met grote financiële problemen.

Niets aan de hand zou je denken. Maar het besluit leidde tot opwinding in de Tweede Kamer, hysterie in de sociale media en knarsetanden bij coalitiepartijen.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer trok de PVV de persoonlijke integriteit van Minister Kaag in twijfel want zij werkte ooit bij UNRWA en is bovendien getrouwd met een Palestijnse man. Opmerkelijk was dat geen enkele politieke partij afstand nam van deze infame insinuaties. Minister Zijlstra, die bij afwezigheid van Kaag de vragen beantwoordde, gelukkig wel.

Natuurlijk werd ook UNRWA in diskrediet gebracht. UNRWA zou wapens opslaan, kinderen indoctrineren, haat zaaien, antisemitisch zijn en slecht functioneren. Nu is er zeker kritiek op het functioneren van UNRWA mogelijk. Gefundeerde kritiek houdt de organisatie scherp. Maar de rabiate beschuldigingen aan het adres van UNRWA waren enkel bedoeld om de organisatie te beschadigen.

Het opgewonden debat over het vervroegen van de Nederlandse bijdrage aan UNRWA, een bijdrage waarmee de Tweede Kamer zelf al had ingestemd, gaat jammerlijk voorbij aan de kern van de zaak.

UNRWA geeft als onafhankelijke VN-organisatie acute voedselhulp aan 1,7 miljoen en medische zorg aan 3 miljoen Palestijnse vluchtelingen. Daaronder zijn ook vluchtelingen die voor het oorlogsgweld in Syrië moesten vluchten naar Libanon en Jordanië. Ruim 500.000 kinderen gaan naar UNRWA-scholen, waaronder 50.000 kinderen in Syrië.

Deze Palestijnse vluchtelingen dreigen slachtoffer te worden van een strafkorting door Trump. UNRWA krijgt 65 miljoen minder Amerikaanse steun omdat de Palestijnse Autoriteit protesteerde tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Het is cynisch maar Palestijnse vluchtelingen, waar geen overheid naar omkijkt, betalen de rekening voor een conflict tussen overheden.

De strafkoring op UNRWA bedreigt echter veel meer dan humanitaire hulp. Daar wees ook EU-buitenlandcoördinator Mogherini op. De steun van UNRWA is politiek cruciaal voor de verwezenlijking van een twee-statenoplossing waar een rechtvaardige en realistische oplossing voor Palestijnse vluchtelingen onderdeel van moet zijn. De steun van UNRWA is van kritisch belang voor de regionale veiligheid en stabiliteit. Niet alleen in Gaza maar ook in Jordanië en Libanon, landen die dreigen te bezwijken onder de regionale opvang van vluchtelingen. De steun van UNRWA aan de educatie van Palestijnse jongeren geeft hen hoop en voorkomt dat zij vatbaar worden voor de lokroep van extremistisch geweld. En de steun van UNRWA is essentieel voor het verzoeningsproces tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas in Gaza. Zonder deze verzoening is er geen uitzicht op een levensvatbare Palestijnse Staat en een mogelijke hervatting van het vredesproces.

Het wekt geen verbazing dat partijen die onvoorwaardelijk loyaal willen zijn aan het regeringsbeleid van Israël voorbij gaan aan de vitale rol van UNRWA. Steun voor UNRWA is kennelijk niet uit te leggen aan hun achterban. Voor deze partijen is UNRWA vooral een onderwerp van binnenlandse politiek.

Voor het CDA ligt dat anders. Tijdens het laatste partijcongres nam de partij met steun van het Dagelijks Bestuur een ferme resolutie aan. De resolutie vraagt dat “de CDA-fractie in de Tweede Kamer bij het kabinet krachtig moet blijven aandringen” op maatregelen die “het behoud en de verwezenlijking van de twee-statenoplossing versterken.”

Als de CDA-fractie zijn partijachterban serieus neemt dan moeten de woordvoerders niet knarsetanden over het naar voren halen van de Nederlandse bijdrage aan UNRWA. Integendeel. Minister Kaag heeft juist de steun van het CDA nodig om in Europees verband te pleiten voor duurzame financiering en verdere verbetering van UNRWA. Het Europese Parlement nam hierover een resolutie aan. Heel opmerkelijk: met steun van de christendemocratische fractie. Het kan dus wel.

Intussen roept UNRWA de wereld op haar onmisbare werk voor de rechten en de waardigheid van Palestijnse vluchtelingen te steunen onder het motto #DignityIsPriceless Het gaat over de waardigheid van mensen. Laten we dat vooral niet vergeten. Ook in komende debatten over UNRWA.

Geef een reactie